fredag 30 september 2011

För fulla segel

- Kors, vad det vimlar av segel i dag. Är det kappsegling?
- Ja, det är fredag.

torsdag 29 september 2011

Lite tjatigt, kanske?

Jo, jag håller med: Det blir många solnedgångar.
Men den ena solnedgången är inte den andra lik.
Tycker jag.
Det är min blogg, så jag bestämmer innehållet.
Så här såg det därför ut kl 19:20 i kväll när solen var på väg ner borta i Magalluf-trakten.
Ganska tjusigt, inte sant?

Strandfiske

De dyker upp ibland - strandfiskarna eller strandfiskarena, som jag en gång fick lära mig att de som fiskade skulle skrivas så att de inte blandades samman med det som de fiskade. Jag har inte sett att de får något. Däremot byter de agn väldigt ofta, så jag förmodar att det är de små agntjuvarna som mest är i farten.

onsdag 28 september 2011

Playa de Palma-floden

Jag vet inte var den rinner upp, Playa de Palma-floden (eller ska vi hellre kalla den större rännil?), men HÄR rinner den ut i varje fall.
I bland ser man stim av fiskyngel som letat sig upp i floden, och ibland blir ynglen lättfångat byte för

silkeshägern, som kommer till den uppdukande fiskdieten då och då.

God morgon!

I dag är det onsdag - jag säger bara det. + God morgon, alltså.

tisdag 27 september 2011

God afton!

Den nedgående solen färgar Mallorcahimlen röd till alla sjömäns förnöjelse.
Även min, trots att jag inte är sjöman. Jag njuter av skönheten och den tillfälliga stillhet som lägrar sig över Playa de Palma. En härlig dag närmar sig sitt slut.

Badkompisar

I morse var jag nästan ensam på min strandremsa. Bara ett par likar ville morgondoppa sig.
I sjön var jag inte ensam. Där trängdes jag med ett stort stim småfisk, ett stort antal havsbraxen (?), som jagade glina samt en skrakfågel (?), som dök efter småfisken och höll sig under vattenytan betydligt längre än vad jag gjorde och kunde och ville.
Medelhavsytan var nästan spegelblank med enbart långa, fina dyningar. Solen hade börjat värma. Uppe i lägenheten väntade balkongen och efter-badet-kaffet.
Så gott kan livet vara!

måndag 26 september 2011

Så sant som det är sagt!

Hört från grannbalkongen:
Hon glatt vid eftermiddagsfikan:
"Tänk så skönt det är att slippa diska varje dag". (Diskning ingår nämligen i hotellkonceptet)
Han realistiskt konstaterande:
 "Åja du, den diskningen har vi betalt dyrt för!"

söndag 25 september 2011

En iskall i Playa de Palma

Efter förmiddagspro-menaden i stekande sol är det skönt att sjunka ner i skuggan på en uteservering och beställa in en iskall uppfräschare. Och öppna uteserveringar, ja det finns det mycket gott om här i Playa de Palma...

lördag 24 september 2011

Hasaren

 
Hotellet jag bor i här nere i Playa de Palma erbjuder gästerna tofflor. Vita och granna är de, troligen av engångskaraktär. Sköna, men kors vad jag hasar fram i dem. Jag låter ungefär som ett helt äldreboende där jag drar fram inne i lägenheten. Att gå med dem utomhus är nog inte att tänka på. Därför gör jag inte det.


Spåren förskräcker inte

Ser ni spåren i sanden? De är efter den pigge morgonbadaren (jag) som trampar upp en stig i den under tidiga morgontimmen rengjorda stranden. Ner till havet (Medel-), alltså. Eftersom det går fotspår åt andra hållet också betyder det att jag kom hel och ren upp ur böljan den blå (+27 grader i morse).

fredag 23 september 2011

Höstdagjämning 2011

Så stilla och skimrande var havet på morgonen, Höstdagjämningen 2011.
Ett vackert flytetyg på det spegelblanka Medelhavet.

En dag som denna är det kanske hög tid att dra upp de gula bojar som avskärmat oss badare från den del av stranden där vi kunnat hyra diverse vattenfarkoster. Lagom till Vårdagjämningen 2012 läggs bojarna kanske ut igen.

23 september 2011 - en Höstdagjämning som heter duga!

Playa de Palmas hästdroskor har fortfarande sina kunder.

23-septemberblomning.
Solnedgången, Höstdagjämningen 2011.


Det bjuder vi på...

Trots hösten går vi mot varmare tider, i alla fall tillfälligt. Till måndag tar sig nämligen varm medelhavsluft in över Sverige med temperaturer på upp till 20 grader i hela landet till mitten av veckan. (SVT Text-Teve)
 (Bilden visar värmen vid Medelhavet).

Dagens nyhet...

Tänk att det blev Annie Lööf som valdes till ny ledare för Centerpartiet! Så överraskande. Det kan man väl kalla dagens stora nyhet...

onsdag 21 september 2011

Tättbefolkat

Om eftermiddagarna är det fullt under parasoller och solbäddar här i Playa de Palma. Och lika fullt men helt gratis är det på de parasollfria områdena. Turister är det fortfarande gott om - trots att vi närmar oss Höstdagsjämningen!

tisdag 20 september 2011

Vattengympans vänner

Vattengympan i hotellets pool är ansträngande - men känns skönt. Fem dagar i veckan kan vi plaska där under sakkunnig ledning. Bra service.

måndag 19 september 2011

Måndag morgon

Underbar måndagsmorgon. Sol och nästan vindstilla och ett lugnt Medelhav. Turistorterna på andra sidan Palmabukten skymtar i soldiset. Bara få morgonbadare på stranden, jag är snart en av dem. Skönt i vattnet, kan jag rapportera efter doppet..
Hotellets solavdelning ligger ännu i morgonskugga och är helt öde. Men snart når solen dit och då kommer soldyrkarna. Sanna mina ord.

söndag 18 september 2011

Bad- & båtsöndag

Utmärkt badväder här i Playa de Palma. Sol och +28 grader. i vattnet! Kan inte ens en badkruka klaga på.
En tur på Medelhavet är väl ett lämpligt söndagsnöje? För den som har tillgång till båt, förstås.



lördag 17 september 2011

Mot värmen

Nu är jag på väg mot Mallorca och Playa de Palma. Det ska bli en skön avkoppling några veckor framöver.
Från Arlanda kl 07:30 om tidtabellen håller.

torsdag 15 september 2011

Måsar på vakt


En hastig regnskur passerade förbi i Solna i eftermiddags. Två måsar höll vakt på grannhusets skorsten och spejade...

...efter var de två regnbågarna slutade.Kanske de kunde hitta en tunna guld där, eller varför inte, en tunna fet Islandssill?

Fontänkriget avgjort

Det brukar ju sägas att i krig finns inga vinnare, bara förlorare. Det är lite annorlunda med det just avslutade Fontänkriget. Där finns både en vinnare och en förlorare. Det är unika är att det är samma krigsherre eller krigsmadam som både vinner och förlorar!
Grattis general Rutan, nu blir du rutigare än någon, det vet jag.
FinFontän:

Två bilder av samma Berlin-fontän vann klassen FinFontän.
FulFontän:
Bilden från Hestravikens Värdshus är både ful och sorglig. Det är en fontän, fast sprutet är pyttelitet och syns knappast.
Fontänkrigets Överstekrigsherre utbrister i ett fyrvaldigt leve för Rutan samt som ett eko ett lika fyrfaldigt leve för alla krigets hårt kämpande soldater. Tyvärr är det så att alla kan inte vinna, alla kan heller inte förlora. Men bara genom att delta i Fontänkriget kan du trots allt känna dig som en vinnare!
Rutans pris blir ett evigt ihågkommande, varken mer eller mindre.

onsdag 14 september 2011

På topplistorna igen!

60-talsfebern är tillbaka. Åtminstone på den brittiska albumlistan där Beatles och Doris Day går in på topp tio.
Beatles släppte nyligen sin samling ”1” digitalt och det är den som nu gått in på sjätte plats. Hittills har albumet sålt 30 miljoner exemplar sedan det släpptes 2000.

Doris Day, som fick sin första hit 1945 med Sentimental journey, har nu, 87 år gammal, gått in på nionde plats med albumet My heart. Hon är därmed den äldsta kvinnliga artisten som nått topp tio. Day är mest känd för sin hit Que sera, sera (Whatever will be, will be) från 1956. Samt för många filmroller.

tisdag 13 september 2011

Hösttecken

I dag tog jag in dem, balkongmöblerna. Och detta trots att det är tio dagar till höstdagjämningen och längre tid till återgång till s k vintertid.
Blir det finväder kan jag ju bära ut möblerna igen. Smart handlat, eller hur?
Just nu ser balkongen väldigt stor (och öde) ut.

söndag 11 september 2011

Silvervallen

Besök i Sala i dag. Under promenaden passerades anrika Silvervallen. Och se, där spelades damfotboll i div. III mellan Sala FF och Norrby SK.
(Inte Norrby i Borås utan Norrby som ligger ett par busshållplatser österut från Sala).
Matchen slutade 2-2. Rödklädda Salas båda mål gjordes av nr 6, lagkaptenen Elin Johansson, som här levererat en resultatlös hörna.
Barnbarnet Linnéa var inte intresserad av matchen. Nej, viktigare var att pappas keps satt rätt på huvudet. Till slut gjorde den det. Då gick vi till Coop och handlade.

fredag 9 september 2011

Berusningens årstid

Det är inte bara våren som är berusande, det kan även hösten vara!
Kolla bara på den här älgen som berusade sig så till den milda grad på äpplen att den fastnade i trädet/baren. Ciderdieten gjorde att räddningstjänsten fick rycka ut och släppa loss den fulla älgen.
Händelsen inträffade i Särö utanför Göteborg och vållade stor munterhet bl a i brittiska tevebolaget BBC:s sändningar.

(Bild: Reuters)

tisdag 6 september 2011

Tömt var det här

Lika tom som Saabs kassa är Trollhätte kanal med dess slussar för närvarande. De reparations- och uppmuddringsarbete som äger rum vart tionde år, pågår just nu.Inte mycket vatten, som synes. Allt är tömt.
Precis som på Saab några kilometer längre bort kan ingen annan verksamhet än reparationer pågå. Inga fartyg rör sig på det blå bandet.
Skillnaden är väl att om en tid fylls vattnet på i kanalen. Det är väl mer tveksamt om Saabs bankkonton fylls på...

fredag 2 september 2011

Ungern B - Sverige A 2-1

Så kan det gå när det inte går som det ska gå: Ett skadedrabbat Ungern med minst fyra nyckelspelare borta besegrade ett icke skadedrabbat Sverige i EM-kvalet.
Inte bra!
100 kilo Zlatan gjorde inget svenskt mål på övertid som han brukar göra i Budapest.

Här är Zlatan 8 år gammal eller ung och väger definitivt inte 100 kilo.

Morgonoljud

Vad störande det är när gräsklippningen startar kl 07:45 på fredagsmorgonen. Det oranga fordonet är inte ljuddämpat precis.
Det är bara att stänga balkongdörr och fönster om jag överhuvud taget ska kunna tillgodogöra mig den visdom jag önskar inhämta från SVT:s Nyhetspanel.
Jag skänker dessutom en tanke till dem i de drabbade fastigheterna som vill sova lite längre om morgonen.
Men gräsmattan blir fin.
Det är bara att glädja sig åt att snart är gräsklippningens era 2011 slut .
Vinter och och ljuddämpande snö är på gång.
Visst fasen, då bullrar snöslungan!

torsdag 1 september 2011

Hösten är här

I dag är det den 1 september, den första officiella höstmånaden. Samuel och Sam har namnsdag. Lisa Frost hette meteorologen i Radio Stockholm i morse. Nog så passande en dag som denna, trots att hon hotade med många, sköna plusgrader... ...men dagar skola komma!